Sunday, October 16, 2011

Sanggup gila

A few days ago, when im walking back to my college, I had meet a palestin guy. He holds me while asking,

" Assalamualaikum brother, im looking for maktaba. Do you know where is maktaba? "

" Waalaikumsalam w.b.t. Sorry brother. What is maktaba? "

" The place that we stored books, magazines. Do know where is it?"

" OH library, you can use this way. (think about 5sec). Nevermind, I can bring you to that library."

" Thank you brother. Please. Come in."

Puih penat cakap omputih. Letih translate sepatah-sepatah ni.

Sebenarnya aku jumpa mamat Palestin hari tu. Lepas aku naik aje kereta dia aku pun tanya lah macam-macam. English aku entah dia paham ke tak. Katanya dari KL. Jauh tu. Aku pun tanya apa tujuan datang UMP ni.

Katanya datang sebab nak cari harian metro. Dia beritahu tarikh surat khabar yang dia nak. Lalu kami pun pergi la library UMP yang indah. Dan tanya kepada penasihat library tentang surat khabar. Semata-mata itu saja. Aku cakap mamat ni memang bersemangat betul. Dari jauh semata-mata nak cari sehelai surat khabar.

Tapi keputusan nya hampa. Surat khabar yang dicari tak jumpa. UMP hanya menyimpan surat khabar Utusan dan Berita Harian sahaja. Maka aku bertanya kemana dia mahu pergi selepas itu. Katanya mahu balik KL. Besar bukan pengorbanan dia. UMP ke KL ambil masa 3 jam. Dia datang petang dan petang itu juga balik.

Sepanjang aku berborak macam ayam dan itik tu. Dia ada rojakkan English dengan bahasa Arab. Dia cerita apa kelebihan-kelebihan menunaikan hajat saudara Islam yang lain. Ciptaan tuhan yang sentiasa berzikir. Walaupun sekejap, sempat juga bagi ceramah tu. Aku tadah je telinga. Yang menariknya bila aku dengar dia berbahasa arab. Sedap betul dia cakap Arab. Lancar pulak tu. Memang lah lancar, orang Palestin kan.

Mungkin ini sebabnya aku bertembung dengan mamat Palestin ni. Sejak pada tu tiba-tiba minat pada Bahasa Arab. Jadi apa tunggu lagi.

JOM belajar bahasa Arab!

5 comments:

Razman said...

yang aku pasti satu je. kau tak paham pun kan apa dia cakap dalam arab.

ada aku kesah said...

kaifahaluka ? :)

rafiq said...

razman, aku paham assalamualaikum je..hhehe

ada, alhamdulillah.. ana bikhoir..hehe

ada aku kesah said...

menyesal tak bljaq bahasa arab tinggi btol2 masa spm dulu :'(

ada aku kesah said...

menyesal tak bljaq bahasa arab tinggi btol2 masa spm dulu :'(