Resepi ini aku belajar semasa aku mengembara suatu masa dahulu. Ada seorang mamat myanmar yang mengajar aku. Jadi aku mahu memberi nama roti canai ini ialah roti canaimar. Sedap bukan? Macam roti canainya juga.
Baik ini resepi membuat 1kilogram roti canai.
Bahan:
1 kg tepung
600 ml air
1 biji telur
2 sudu teh garam
2 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat
1 sudu makan mentega
Kaedah:
1. Sediakan bahan.
2. Larutkan garam,gula, susu,mentega, dan telur dalam air.
3. Pada pengadun masukkan tepung dan tuangkan dalam air tadi sedikit demi sedikit.
4. Adunkan hingga lembut dan halus.
5. Buat menjadi bola kecil.
6. Sapukan dengan marjerin dan disimpan untuk minimum 2 jam. Semakin lama semakin baik. Cadangan dibiarkan semalaman dalam peti ais.
7. Tuang beberapa minyak dan margarin di dalam mangkuk.
8. Sapukan meja dengan sedikit minyak.
9. Mula menebar roti.
10. Tarik sisi adunan untuk mendapatkan lembaran tipis.
11. Akhir sekali simpan dalam bekas untuk frozen. Atau sebaliknya, goreng dengan sedikit minyak.
Okay ini sahaja untuk kali ini. Jika ada apa-apa masalah dan tidak faham, jangan disini. Tanya di formspring saya. Terima kasih.
reen: betul2 ini bukn cubaan..
hanna: mimpi di siang hari..