Friday, December 23, 2011

Kata-kata semangat

Hampir sudah sahaja aku menamatkan semester kali ini. Perasaan bagaikan burung yang keluar dari sarangnya. Sungguh riang gembira sekali.

Tetapi jangan lupa, riang-riang gumbira pun bukan bermakna sudah selesai semuanya. Baru study week oi.

Takpe lah, study week pun study week la. Ada satu lagi task aku perlu siap. Lepas tu boleh balik ke rumah woi,,yeayyy!!

Harap-harap aku study lah di rumah<--- ini kira macam doa juga lah. Duduk rumah memang terer kalau boleh study...

Baiklah, sampai sini dulu coretan saya kali ini...Sebelum terlupa, saya ucapkan selamat bercuti kepada warga Universiti Malaysia Pahang... woi bukan bercuti lah! opss.. selamat study kawan-kawan.....!

Friday, December 16, 2011

Muhasabah sikit diri

Di suatu senja hening. Ada dua orang. Mereka kembar. Sama-sama hensem. Sama-sama kacak.

Satu hari, mereka sama-sama pergi kedai makan. Order pun makanan sama. Nasi gorang pataya pedas. Emm sedap. Sama-sama mereka makan bersama.

Tiba-tiba azan berkumandang. Menandakan masuknya waktu maghrib. Seorang daripada mereka berkata,

" Aman, jom pergi semayang dulu! "

" Eh takpe lah Amin. Kau pergi dulu nanti aku datang. "

Tapi mereka tak dapat pergi bersama apabila ketika solat. Walaupun datang bersama, jalan bersama, dan makan bersama, namun bab solat tidak dapat pula bersama.

Apa sebabnya punca masalah ni?

Inilah disebabkan masalah kelemahan iman. Dengan iman akan menentukan kadar amalan seseorang itu. Kalau iman kuat, dapatlah sembahyang jemaah, baca quran, zikir, dan sebagainya. Tapi iman lemah? Nak ucap Subhanallah pun susah.

Jadi pentingnya kita memikirkan tentang iman kita. Teringat kata-kata seorang daripada rakan penulis,

" Brother, please think our akhirat. This dunya is very short. And the akhirat is no ending. When malaikat ask us in the grave ' Man robbuka', only the iman will answer that question. "

Tuesday, December 13, 2011

Sama tapi tak serupa

Apakah yang kamu lakukan apabila melalui tempat macam ni?



Pasti kamu akan buat begini bukan?



Sudah lumrah manusia, bila bau busuk mesti tutup hidung.

Tapi yang ni pelik sikit. Dia busuk juga tapi kadang-kadang ada orang tutup hidung. kadang-kadang selamba saja tak tutup hidung.



Nampak?

Sama kan?

Orang lalu tepi sampah dengan orang tengah hisap rokok...

Eh shameee laa!


hehehe...

"Saranan berhenti kepada perokok"

Tuesday, December 6, 2011

Cerita lawak

Puas aku tunggu komen ke dua ratus. Ayam mati hidup semula pun takkan terjadi rasanya. Jadi aku update jugalah demi negara tercinta. Sebagai hadiahnya lama tak update blog, hari ini aku nak cerita lawak. Pasti kelakar gilalah lawak ni hehehehehe.

Alkisahnya aku ada seorang pensyarah yang sangat garang. Tahap kegarangannya aku rasa mengalahkan harimau kumbang. Memang sungguh garangnyaa pun. Sesiapa pun tak berani nak bercakap kalau dia tengah mengajarnya pun.

Suatu hari ada seorang pelajar yang lama tak datang kelas dia datang kelas. Dia pun macam bengong-bengong sikit lah sebab tak tahu sebelum ni belajar apa. Lepas tu duduk depan pula tu. Berani sungguh dia.

Tiba-tiba pensyarah yang garang tu suruh dia test program. Ada lah caranya nak test, kena 'ping' suatu nombor dan enter. Jadi budak tu pun gelabah lah nak 'ping'. Nasib baik mula-mula pensyarah tu ajar macam mana nak buat.

Tiba-tiba lagi sekali pensyarah nak test program. Budak itu pun gelabah balik. Kali ni pensyarah tak ajar dah. Dia pun 'ping', tapi dia 'ping' salah nombor pula. Maka tak jadi. Pensyarah menunggu dia 'ping'. Pada masa tu pula komputer dia 'hang' pula. Maka bertambah lah gelabah dia. Padahal sekejap saja, tapi jadi lama. Dia tekan tekan papan kekunci tetapi tidak boleh. Tekan sana tekan sini juga tak boleh. Dia pun pangkah. Terus pensyarah kata, okay dah siap.

Maka selamatlah dia. Tetapi aku tengok lah muka dia sikit, aku tengok dah pucat dah muka dia. Padahal tak 'ping' pun pensyarah kata dah 'ping'. Itulah orang kata, untung ayam nampak di kaki. Jadi budak itu bernasib baik seperti kaki ayam pada hari itu.

Jadi apa yang lawaknya? Muka dia masa tu memang lawak. Dia punya gelabah tuu. Kalah ayam berak kapur.

Itulah cerita yang lawak aku nak cerita. Lawak tak? Okay kalau tak lawak takpelah.