Sunday, July 3, 2011

Misi Ablong Ranger

Hari ni hari ahad. Hari yang membahagiakan. Ramai manusia meletakkan hari ahad bahagia kerana ini merupakan hari untuk berehat. Kata kawan aku yang kerja di kilang yang baru dapat tukar shift, bangla pun tahu cuti pada hari ahad. Dulu masa dia kerja hari ahad tak cakap pula.

Tapi hari ahad aku kali ini tidak lah sebahagia mana. Bangun-bangun pagi sahaja sudah sakit perut. Berlari-lari manja aku ke tandas untuk membuang air besar. Tengok line clear tiada orang aku pun masuk ke tandas. Jadah apa nak tengok line pulak. Masuk jelah tandas dengan segala hormat.

Lalu aku pun mulakan operasi buang dan bersih dengan segera. Pergerakan aku seperti diperhatikan. Aku toleh ke pintu. Berkunci. Selamat. Aku teruskan operasi dengan tenang.

...

" Nama aku Kasang. Aku suka mengembara. Akulah ablong ranger. "

Ablong ranger mula mengembara seorang diri. Dia ternampak sebuah bukit. Dan ada gua di bukit itu. Ablong ranger masuk ke dalam gua. Tak sangka ada air kekuningan di dalam gua.

Tiba-tiba pintu gua tertutup. Ada burger gergasi yang menutup pintu gua. Ablong cuba lompat melalui celah burger gergasi. Tak berjaya. Ablong lompat lagi. Tiba-tiba burger gergasi bangun. Burger gergasi menyimbah air kepada ablong ranger. Tenggelamlah ablong ranger ke dasar gua. Tamatlah riwayat ablong ranger di hidupan darat.

...

Tengah sedap-sedap aku membuang. Aku rasa ada benda mencucuk punggungku. Aku cepatkan proses membuang dan membersih. Aku bangun dan tengok lubang jamban.

" Cilakak, cemane boleh ada katak pisang pulak dalam mangkuk ni. "

Bedebusshhh!!!

Padan muka kau katak tenggelam dalam mangkuk jamban. Sesuka hati skodeng aku tengah berak!

24 comments:

cik iman said...

hahaha....lawak seh

Freaky said...

hahaha adoii sakit perot akuuu

vampire's lovex said...

waaaaaa..kau tak terkejut ke ada katak ????

naseb baik sempat jugak lepas hajat kau kan. hahahaha

dLa Suri said...

ketumbit la katak tu t, haha

rafiq said...

cik iman, minat dengan Kasang kan. haha

freaky, haha adoii.. nak ubat?

vampire, mane tak tekejut. meloncat aku.haha

nasib la tu..lepasss..haha

dla, haha padan muka dia. biar buta terus pun takpe.

Elmoluya WutWut said...

kesian weyh katak tu. merasai pisang beraneka rasa.

Syuxer said...

hahahah..seram sejuk aku kat katak pisang tuh..dahla aku tak suka kat dia huhu..fobia fobia...

ama said...

sekarang ni hari ahad bagi aku dah tak bahagia.

Siti Mashitah Saidin said...

aku kalau tengah berak, katak tuh usya ja...
konun macam cerita putera katak... kah kah kah

kalau nyamuk, haish...

hanaahmad said...

hahahahha.....katak tu mesti katak betina. ekekeke

nawal addina said...

hahahahahhah XD

rafiq said...

elmoluya, takyah kesian. memang layak dia kat situ.haha

syuxer, kau macam kenal je ngan katak tu. selalu jumpa ke? hehe

ama, sabar ok. banyakkan istifar.

masyitah, pastu kau cium dia kan.haha

hana, tak pasti. tak sempat aku nak cek kangkang dia.haha

nawal, kah kah kah!

C i k P i p i T e m b a m said...

euwwww ! geli . hahaha . ntah2 ko makan katak tu x ? kakaka

muhamad hanif said...

kesian katak tuuu.

rafiq said...

cik pipi, gila kau. orang gila pun tak makan katak. gila.haha

hanif, padan muka dia. haha

Siti Mashitah Saidin said...

ko ingat cerita putera katak ka? ciom pastuh terus jd outera raja... dunia ja semua tuh... hahaha


*btw, aku bangga masuk poly.. tapi cam rendah diri.. :)

niena shopping2u said...

cheh,ada jgak cmtu

Fyqa said...

kakak psiang ???


goreng pon sodappp







*tula... ang pnah skodeng org x? kan xpasaii katak tu skodeng balek.. err

Fyqa said...

alamaakk. typo. *katak. wuuu

Sunah Sakura said...

tak paham nape ade second babak tu? ahahhaha~

nurfatiha blacky said...

aduyaii. katakkk. hahaha. sam2 beyakk la jawabnye.

rafiq said...

mashitah, aku tak penah dengar pulak cium jadi outera raja. kalau putera raja pernah. haha

haa bangga kan! rendah diri pun tak lah. kena bangga! hehe

niena, haah, ade gak camni kan. aishh

fyqa, oi tak penah pula skodeng orang. skodeng blog orang selalu la. mcm skodeng blog ko..hehehe

sunah, baca balik sampai paham. haha

fatiha, haha katak tu tak berak. dia menyemak je.

GaRy™ said...

katak betina kot tuh.... muahahahahahaa..

rafiq said...

kalau betina mesti dia dah jerit OMG OMG dah.. haha