Saturday, July 9, 2011

Minibike di Sungai Marong

Fenomena di Taman Sungai Marong sekarang ialah minibike. Budak-budak sini panggil 'motor kecik'. Ada lah satu geng belia menjadikan minibike sebagai hobi mereka. Memang menjadi kegilaan budak-budak yang tengok sampai Paan nak beli jugak.

" Mak, berapa harga motor kecik yang sebelah kedai CMK tu? Adik nak beli la mak." (kedai CMK salah sebuah kedai mamak terkemuka di Bentong, sebelahnya ialah kedai Asia Motor)

" Boleh. Nak beli kumpullah duit." kata mak aku.

" Sehari awak kumpul berapa ringgit dik?" tanya aku.

" Rm4" dia jawab.

" Amboi banyak betul. Belanja sekolah baru rm2. Simpan camne rm4 pulak?"

" Hehehe. Takdelah. Rm0.50 je lah."

Ceh, sempat lagi main-main.

Dari yang budak-budak sampailah bapak budak jadi penonton motor kecik ni. Apa lah yang menariknya pun aku tak tahu. Motor (ex5) besar, luas, dan selesa yang aku ada ni pun aku dah boring bawa. Ni pula motor yang sempit tu.

Memang sempit tempat duduk dia. Kalau duduk mesti kaki akan terkangkang. Lebih kurang kau mencangkung lah atas motor. Tapi cara bawa dia mudah je. Start dia macam mesin rumput tu. Lepas tu duduk dan pulas je throttle takde gear bagai. Hallamak senang gila. Tak mencabar langsung.

Ada suatu hari aku baru balik dari surau. Aku ternampak lah diorang ni main motor kecik ni. Ternampak ok? Ter. Bukan aku nak tengok sangat pun. Bukan best pun nak tengok diorang pengg sana pengg sini.

Sekali aku tengok diorang. Peh. Diorang cilok sana. Cilok sini. Pastu main corner pulak. Corner baring. Corner 96. Laju pun laju jugak. Boleh tahan la lajunya. Jangan cakaplah. Siapa kena langgar mahu masuk ICU. Dah tak boleh makan chewing gum seminggu. Yelah wad hospital mana bekal chewing gum pulak dalam hospital kan.

Jadi bila aku tengok diorang main macam best pulak. Yang main semuanya dah besar-besar boleh kahwin dah. Sesuai la dengan umur aku ni kalau nak main jugak.

Karang nak tanya mak aku lah,
" Mak, berapa ringgit harga motor kecik dekat Asia Motor tu mak? "


Ni yang Paan nak. Paan minat yang macam motorcross sikit.

15 comments:

oranglidi said...

cambest gak ak tengok orang duk men benda ni. kna try gk skali.

Freaky said...

aku x pernah tgk lg org main mende ni

aimie amalina said...

sgt suke!

dLa Suri said...

" Sehari awak kumpul berapa ringgit dik??

Hahhaa

rafiq said...

oranglidi, aku pun dah minat pulakkk.haha

freaky, dulu aku salu tgk kat dungun. syok gak.. heheh

aimie, kat sy ke? haha

dla, 40ratus ribu kak..!haha

vampire's lovex said...

hahaha mengata adik sendiri,last2 dia nak jugak..tah pape ...

share2 la dengan adik kau wehhh...tp kompem nye share yg x berapa nak masyuk kalau dah dua2 suka kan..beli sorang satu lah...hahha

muhamad hanif said...

kau belikan lah dia sebiji,..


kan abg mithali..



lallalalalalaaa!

inar said...

haha..
peng sanaaa peng siniiii
last2 diri sndiri pn sangkut gak..
(^_^)

Kapten Atok said...

org besar bawak motor mcm ni lg bahaya bawak motor biasa

Siti Mashitah Saidin said...

baik beli kereta.. keh keh keh

ABU said...

kecik seh..aku pun nak hahahaha

missSenget said...

beli moto mcm tu tak bole naik berdua..x romntik tau..

rafiq said...

hanif, tunggu abg da kaye dulu..hehe

inar, haha tu pasalnye pun..

atok, syok jugk tgk diorang walaupun besar2 gedabak..haha

mashitah, betol2.. bleh bawak mak kan..hehehe

abu, suka yg comel2 ek? haha

miss, boleh gk naik bedua..tp tk bgerak la..hehe

Cikli said...

kena kumpul duit jugak

rafiq said...

hahaha. kena mintk duit belanje skolah jugk.