Sunday, March 27, 2011

Amboi mamat lah korea

Minggu ini cukup mencabar buat aku. Penat betul bekerja siang dan malam. Tak cukup rehat. Sibuk betul. Kadang-kadang nak kentut pun kena cepat-cepat. Takut kerja tak siap bila kentut lambat-lambat.

Ada satu cerita. Ada satu kali tu. Aku sudah penat-penat buat kerja. Dalam 5jam lebih kurang. Lepas tu nak rehat lah barang 5minit. Baru saja nak duduk tiba-tiba datang seorang mamat korea dekat aku. Dia kiranya bos lah dekat tempat aku.

Disuruh nya aku bersihkan satu alat untuk printing. Sudah itu nak kena cuci alat-alat selepas setiap kali guna. Kalau 20x guna 20x lah bersihkan. Kalau 200x guna 200x lah bersihkan. Meninggallah aku macam ni. Nak bersih dah lah lama. Kerja aku berlambak lagi perlu dibuat.

Lalu datang seorang kawan yang merangkap opismet aku. Dia pun kata,

'alah ko jangan layan orang tua tu. Dia memang gitu. Lagipun kain buruk takde nak cuci. Dah order tapi tak sampai-sampai.'

Lalu aku pun tidak cuci. Dan terus tidur di hadapan bos aku.

Habis.

Acah mak labu. Belum habis lagi sebenarnya.

Lalu aku buat-buat mencuci alat yang disuruh. Namun bila kawan aku melihat cara cucian aku, dia pun bertanya, 'ko pandai cuci tak?'

'tak.'

'macam ni.'

Lalu kawan aku mencuci sehingga licin dan bersih. Dan aku hanya melihat kawanku mencuci. Selepas itu barulah aku menjadi tenang. Namun tidak bermakna aku tidak perlu mencuci langsung. Tetapi kawanku hanya menunjukkan demo mencuci kepadaku. Selepas ini aku lah yang perlu mencucinya. Amboi kemain lagi aku menerangkannya. Sungguh terasa bermakna sekali hidup ini tahu.

Kepada mamat korea a.k.a bos aku. Kau ingat kau best sangat ke. Kalau nak tahu korea dengan nepal lebih kurang aje. Dua-dua orang asing. Pendatang asing! Amboi kemain lagi aku marah dekat sini.

Ps- Nasib baik mamat korea tak pandai cakap melayu. Baca blog apatah lagi ya tak.
Ps2- Kerja aku best.

3 comments:

oranglidi said...

aku nak report kat bos ko. hahahahahah!!!

lenkali ko buat2 lupa lah. suh member ko demo lagi. hehehe.

. h a n i . said...

x nk ckp byk. tapi aku rndu blog kau! heeeeeeeee~

rafiq said...

orangldi, ko report pun die tk phm. kene speaking korea dulu. eh aku ade spesel utk ko. nanti post baru punye.

hani, thanx rindu blog tk seberapa ni. orangnye tk rindu ke?