Monday, May 10, 2010

Membuat roti canai resepi kawan



Hari ini aku mahu memberi resepi membuat roti canai. Nampak tidak muka aku yang tersenyum ini mahu berkongsi. Kamu tahu lah beberapa hari lalu aku membuat roti canai. Boleh tahan juga masakan aku. Boleh jadi chef two selepas ini.

Resepi ini aku belajar semasa aku mengembara suatu masa dahulu. Ada seorang mamat myanmar yang mengajar aku. Jadi aku mahu memberi nama roti canai ini ialah roti canaimar. Sedap bukan? Macam roti canainya juga.

Baik ini resepi membuat 1kilogram roti canai.




ROTI canai

Bahan:

1 kg tepung
600 ml air
1 biji telur
2 sudu teh garam
2 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat
1 sudu makan mentega


Kaedah:

1. Sediakan bahan.
2. Larutkan garam,gula, susu,mentega, dan telur dalam air.
3. Pada pengadun masukkan tepung dan tuangkan dalam air tadi sedikit demi sedikit.
4. Adunkan hingga lembut dan halus.
5. Buat menjadi bola kecil.
6. Sapukan dengan marjerin dan disimpan untuk minimum 2 jam. Semakin lama semakin baik. Cadangan dibiarkan semalaman dalam peti ais.
7. Tuang beberapa minyak dan margarin di dalam mangkuk.
8. Sapukan meja dengan sedikit minyak.
9. Mula menebar roti.
10. Tarik sisi adunan untuk mendapatkan lembaran tipis.
11. Akhir sekali simpan dalam bekas untuk frozen. Atau sebaliknya, goreng dengan sedikit minyak.


Okay ini sahaja untuk kali ini. Jika ada apa-apa masalah dan tidak faham, jangan disini. Tanya di formspring saya. Terima kasih.

10 comments:

chokio_nia said...

ahaha..roti canaimar ke??pos sket aku nak rase..lol

reen_sofee said...

ini betol punye roti canai ke??

hannamaruku said...

pe jadah plak resipi roti canai kau bg ni -_-"

.rafiq. said...

chokio: meh bg almat cpt..

reen: betul2 ini bukn cubaan..

hanna: mimpi di siang hari..

Razman said...

aku syak mental kau dah ada masalah. emosi juga. kau dah macam gadis2.

.rafiq. said...

tk ramai gadis yg pndai beroti canai..

vidadarisakura said...

eleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh.

.rafiq. said...

tak bekenaan..

Eireen Camelia said...

engkau ni betul ke ni? aku macam was-was la dengan kesahihan resepi kau..

.rafiq. said...

btul ni.. aku dh try.. sedap punye..