Wednesday, December 9, 2009

Tips semasa mengulangkaji pelajaran

Kenapa kita perlu makan lebih daripada sekali sehari?

Berikut adalah jawapan aku.

Pertama, untuk mengenyangkan perut yang sedang lapar.
Kedua, untuk menggerakkan otak yang tak berjalan.
Ketiga, untuk meneman kawan makan sekali.
Keempat, untuk menghilangkan rasa mengantuk sebab study.
Kelima, kau fikir lah sendiri.

Kenapa aku tiba-tiba bercerita tentang ini.

Kamu tahu lah nak dekat-dekat akhir semester ni duit mesti dah habis. Bukan habis la. Maknanya tinggal beberapa sen sahaja dalam poket. Tapi hidup mesti diteruskan, jangan mengaku kalah, pantang undur sebab berapa hari lagi nak habis exam.

Tapi yang aku pelik makin hujung ni makin kuat pulak aku makan. Sikit-sikit makan. Banyak-banyak pun makan. Sederhana-sederhana lagi lah makan.

Mana tak nya, bila masing-masing dah sibuk study, otak banyak guna. Perut jadi lapar. Bila masing-masing dah sibuk study, pening kepala aje terus ajak pergi makan hilangkan tekanan. Bila masing-masing sibuk study aku sibuk taip entri ni lagi boleh post lagi.

Jadi aku nak beri petua sikit lah kalau tengah belajar. Taknak gangguan sangat bila study.

1. Pastikan kamu ada stok megi goreng sedap dekat sebelah.
2. Pastikan kamu ada stok kacang dekat sebelah.
3. Pastikan kamu ada stok biskut oreo dekat sebelah.
4. Pastikan kamu ada stok nasi ayam dekat sebelah.
5. Dah lah tak payah baca dah faham kamu memang kena ada banyak stok makanan.

Okay itu sahaja dari aku. Adakah tips ini berguna? Tekan ya atau tidak pada ruangan new message dan hantar ke PANAS.

12 comments:

F A R Y N said...

makan makan dan makan..
bila nak study ni?

imHepPie said...

buley bukak kedai runcit dh ni

.rafiq. said...

faryn:esok lah study.hehe

inHeppie: study dalam kedai je lah.haha

cik EPAL said...

ini bukan study..ini melantak namanya :D

oranglidi said...

jom lepak KT! kalu lu free kontek wa.

nurain said...

satu lagi cadangan aku

sila adakan lollipop..bes~

nadia :) said...

bile lagi nak belanje aku makan

.rafiq. said...

cik epal: takde la. makan kan baik untuk kesihatan.

oranglidi: meh la lepak dungun. Aku budak belajar takleh jalan2 jauh2. ko budak cuti.hehe

nurain: okay maknan terpulang kepada calon belajar.

nadia: esok lah.

hannamaruku said...

haha. kau blaja 40 buku ke sampai nak makan byk camtu? ceh! :P

.rafiq. said...

tu baru sikit. patutnya banyak lagi mkanan.heh2

oranglidi said...

cilakak/

Eireen Camelia said...

eh geli la aku nak send ke PANAS! tukar tukar!