Sunday, December 20, 2009

Jum berdating?

Hoooyyeyy. Aku sudah berada di rumah kampung desa tercinta. Aku nak ucapkan selamat bercuti dekat semua orang. Selamat bercutiiiiii. Aku nak dating dengan semua orang lah. Jom dating?

Okay. Kalau aku menaip entri baru mesti aku akan terfikir 3 benda ni. Benda ni kalau tak fikir dulu takut nanti takde semangat nak tulis entri baru lagi. Hasil kajian oleh bakal doktor falsafah Encik Muhammad Rafiq berkata, tiga perkara ini sangat penting dalam meningkatkan semangat penulisan blog.

Jadi aku telah mengikut kata-kata dari beliau tersebut. Berikut ialah berkenaan respon dari pembaca yang membaca entri kau. Sekarang aku hanya mahu berkongsi dengan kau semua. 3 benda tu ialah:

Yang pertama, jangan harap orang akan komen blog kau. Sebab penting ialah bukan semua orang baca blog engkau kan. Walaupun ada orang baca blog engkau, dia tidak komen bukan bermakna blog kau tidak best. Tapi mungkin dia tiada masa untuk berkomen atau dia tidak perasan link komen kau. Ataupun buat-buat tak perasan. Komen banyak-banyak pun bukan kau reti nak balas kan.

Yang kedua, jangan harap orang suka blog kau. Walaupun kau rasa entri kau dah sedap gileee tahap dewaaa. Kau pun rasa nak bercinta dengan entri terbaru kau buat. Kau fikir tu lah entri terbest kau buat dan kau sangat-sangaat pasti orang akan suka juga entri kau. Tapi jangan ingat orang lain akan suka jugak entri kau. Tak semua orang rasa apa yang kau rasa bukan.

Yang ketiga ialah jangan harap orang akan klik nuffnang kau. Ah kau pun tak klik nuffnang orang. Kadang-kadang buka blog sendiri lepas tu takde komen baru kau pun tutup blog shutdown laptop off handset tutup lampu kipas lepas tu tidur. Okay-okay kipas buka la. Takut panas pulak nanti.

Itulah ketiga-tiga perkara yang penting sebelum aku menaip entri baru. Bila aku dah set kan dalam minda aku macam ni, tentu tak kisah kalau orang komen atau tak, orang suka atau tak, orang klik nuffnang atau tak.

Sebenarnya aku tak kisah pun pasal semua ni. Aku tak harap orang komen entri aku. Tak harap orang suka entri aku. Cuma aku kisah ialah orang tak klik nuffnang aku. Marah betul aku.huehuehue. Ceh tetap mengharap.

12 comments:

nadia :) said...

ok sekarang aku da komen.
aku da klik nufnang ko.
ko bile lagi?

nurain said...

tetibe aku teringat sorang blogger ni.ahaxz~

cikmemy said...

komen rajinla.nak klik nuff 2 malas gile.huhuhuhu

.rafiq. said...

dd: ok2 thnx. aku menyusul kemudian.hehe

nurain: oh siapa itu? jeng3.

cikmemy: aiseh women. marah ni marah ni.hehe

Anonymous said...

mengong...haha
ak bce sbb ko yg pkse
-tombiruo hana-

MentaRi MaLaM said...

aku komen slalu gak..
tp klik nuff lupe..
bukan lupe.. xpnah pun klik nuff org..
ok2 sbb ko marah.. aku klik..
(tp nanti ko yg kaya... cm ne tu)
hahhaa

chokio_nia said...

tbe2 aku rase ko comel ckp gni..jap..aku nak sepak muke sniri sbb menipu..

aku mang jenis tak kliff nuff weh..hoho

.rafiq. said...

kona: skg aku paksa ko klik nuffnag pulak.hehe

mentari: enkiu2. nanti aku dah kaya aku belanja ko coki2.

chokio: aku memang comel.haha, skg ko knea rjin2 la klik. kelik lah weh.

F A R Y N said...

rasa menyampah baca entry ko ni....hahahaahahah



weis,kat kg ko ada lelaki kacak yg available tak?hahaha

hanilopiplopz said...

ok.. gua da komen.. hahah

Afzainizam said...

Salam Maal Hijrah…. Hijrahkanlah Diri Ini ….
http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

Rimbun dan redup kasihMu
Kau tempat ku berpayung
Di manakah lagi dapat ku rebahkan
Rasa gundah ini

Nun Kau teguh di sana
Pengasih dan penyayang
Pun ku masih terleka
Meneguk ihsanMu
Walau ku sedari

Oh... nyamannya
Bila diperlukan rinduMu
Mengimbaulah sentosa

Bentangkan ku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Cubaan yang ku galas ini
Kepada Mu titianku
Hijrahkanlah diri ini

Salam ziarah & salam kenalan dari kami…. Kami sedang baca older post entry anda… thanks kerana berkongsi cerita dengan kami… semoga ziarah ini mendapat respon dari anda… salam sebuah perkenalan dari kami…

.rafiq. said...

FARYN: aku pun nyampah bila baca balik.haha.

sume lelaki available. meh la. kalau lambat dia dah masuk kubur dulu.hahaha

hani: yes. tapi kelik nuffnang tak?

afza: macam lagu permaidani? thnx kerana baca older entri. aku pun tak baca.hehe