Thursday, June 4, 2009

ambil yang jernih

Pagi tadi tengah aku lepak-lepak dengar radio. Tiba-tiba telinga aku tertumpu dekat satu macam pendapat yang diberi oleh encik deejay (bukan deejay dave okay tapi deejay radio).

Mula-mula kalau kita cakap,

" CITA-CITA AKU NAK JADI JUTAWAN "

Selepas itu rakan kamu jawab,

" MUKA MACAM KAU NAK JADI JUTAWAN? JANGAN HARAPLAH! JUTAWAN SELALUNYA HIDUNG MANCUNG, PIPI LEBAR-LEBAR SIKIT. KAU MEMANG TAK LAYAK OKAY."

Jadi apa yang akan kamu jawab?

Mengikut kajian yang dibuat, bagi sesetengah orang dewasa akan menerima bulat-bulat apa yang orang seperti rakan kamu tadi cakap. Dia hanya mengikut apa yang orang kata terhadap diri mereka. Ini menyebabkan cita-cita menjadi terbantut kerana telah dipotong dengan begitu mudah.

Sebenarnya setiap orang ada kelebihan tersendiri. Sebagai contoh, dalam keluarga kamu, kamu ialah orang yang paling berjaya sebab pernah belajar di luar negara atau universiti-universiti tempatan. Kelebihan-kelebihan lain juga boleh membantu kamu untuk kamu membuat sesuatu. Jadi tidak mustahil untuk kamu menjadi seorang jutawan atau apa pun.

Terdapat dua cara untuk mengatasi masalah memperkecilkan kebolehan ini jika berlaku kepada diri kamu:

1. Jangan mengambil pendapat orang lain mengenai kebolehan kamu dengan sepenuhnya.

2. Cuba mencari kelebihan diri sendiri supaya kamu mempunyai keyakinan terhadap impian kamu.

Ingat! Bukan rakan kamu yang menentukan nasib kamu. Mereka hanya boleh bagi pendapat mengikut mulut asam mereka sahaja. Mereka tidak boleh menentukan kamu berjaya atau tidak dengan melihat kamu pada masa sekarang.

Baiklah itu sahaja untuk santapan hari ini. Semoga kamu kenyang dengan santapan ini bagi yang tidak lagi bersarapan. Yang sudah sarapan boleh jadikan makan tengahari. Okay dah dah mengarut. Semoga kamu semua mencapai impian kamu semua okay!


p/s: aku tak gemok tapi nak jadi macam malik noor boleh?

12 comments:

+MisZ NuRuL+ said...

ahahha ta gmok,,tp mao jdk cm malik nor?? harapan la...ekekkeke =PPPP
silap are bln,,bdn kamo jdk ag keding...hua2 *myb ag dasat dr zombie pey...kui3XD*

erkk,,lari dr tajok entri die plak..ahhahha tape an?ngee~:DD

SwEeTFoResT said...

jgn dego ckp rakan..dego ckp ati..
jgn dego ckp ati nanti mati..
bistu nak dego ckp sape???

huhuhu..malik nor??gegegege..kalu tanye sweet..sweet xsuke badan ketul2 nieyh..huhuhu..

notakecikcomeyh=sowie tah pape yg sweet kumen..huhuhu..saje singgah..

Iqakiko said...

jadi malik noor xbesh la..jgn...jgn..

oranglidi said...

malik nor jadi mat bunge x?

Basuh Baju said...

kebanyakan jutawan ialah orang gemuk..haha

ファラ 'aqila said...

takotnye macam malik noor...jgn la

.kakijalan. said...

misz nurul: ah aku tak peduli. jangan ingat keding2 tak boleh capai impian ku jadi badang!heheh

sweetforest: dengo cakap mak bapak la baru betol.hahah. nape ek tak suka ketol2?

Iqakiko: nape ek ramai tak suka ketol2 malik nor? mantap tuu.hahak

oranglidi: aku tak tahu la mat bunga tak. aku tahu umah die memang banyak bunga

basuh baju: tu jutawan pemalas! aku nak jadi jutawan kurus lah.

fara aqila: haha ramainya taknak malik nor. macam ni fahrin ahmad je la.haha

SwEeTFoResT said...

huhuhu..rasia..rasia.. =P

FuzZ said...

aku na jadik jutawan.boleh kan??
ko na jadik malik noor?
boleh...mkn berger kau manyak2...!
na berger free!!!!

~nEeYsA~ said...

ko nk jdi cam malik noor?
hmm...
cmne tu?
hihi..
ko kne mkn byk ckit kot..

.kakijalan. said...

sweetforest: eh ada rahsia pulak. aku tau sebab ketol2 tak kuat kan?hehe

fuzz: muke cam hantu nak jadi jutawan?jangan harap!haha. aku punya metabolisme tak kasi jadi malik nor la.isk

neeysa: hari2 makan banyak kau tau. dak serik nak jadi malik nor.hehe

Nuts said...

oi gemok2 sensitip occay!