Tuesday, April 7, 2009

hanya kenangan

hari ini aku nak berkongsi dengan kamu tentang diri kita.

pagi tadi aku tengok rancangan GO!.
pengacara dia asyraf sinclair.
dia cakap 'buang semua yang lama dan masukkan yang baru'.

aku berfikir sejenak.

mungkin betul apa yang dia katakan.
kadang-kadang kita terlalu sayangkan barang-barang yang kita anggap kenangan kita.
sebenarnya kenangan itu sudah tersemat dalam diri kita.
kita sepatutnya beri peluang untuk benda baru masuk ke dalam diri kita.
kita kena buang kenangan yang terlalu kita sayangkan itu.

salah satu cara untuk kita melakukankannya ialah dengan membersihkan almari kita.
kita buang segala yang tidak penting.
selalunya barang itu adalah barang kenangan yang sudah lama kita simpan.
kita buang supaya kita dapat memasukkan barang-barang baru.
ia akan membantu kita untuk proses pembaharuan.

jadi,
marilah kita sama-sama membersihkan almari kita.
kamu juga boleh mengemas rumah, menghias laman, atau menyusun dapur.
semua itu adalah proses pembaharuan.

p/s: negara barat ada sistem memberi upah kepada seseorang untuk membuang barang kenangan miliknya.

19 comments:

dLa said...

ishh,
namo ahh.
syg nak buang :P

madihahzubir said...

bia ak tlg buang brg2 kenangan ko weh..y lg mhl lg ak nak.hakhak.

.kakijalan. said...

dla: memang la sayang. tapi untuk pembaharuan, kita kena lakukan.cewah.

madihahzubir: barang kenangan aku tinggal kain lap hingus je. ko nak jugak ke?

Bok said...

ko tau tempat nak hapuskan barang2 terbuang yang susah nak hapuskan? mcm mayat ke. pisau ade darah2 ke?

madihahzubir said...

kain lap hingus ko 2 ko kebumikan je.jgn lupe bc yasin skali.klu ko kreatif ko try kebumikan diri ko skali.haha

ファラ said...

aku bace memula.
macam untul buang barangan kenagan ngan pakwe makwe jek.
ho ho ho ho ho.

bagi aku.
aku xkan buang barang yang aku sayangggggg sgt2.
biarla kat situ.
akan ku jage rapi.lap2 kotak die.
sepanjang kehidupan aku ni.
aku ade 2 kotak barang barang paling ku sayang.
jgnla buang.
kenagan tu.
bukan bole dapat balik.
nasihat ko akan ku letak jauh2.

~nEeYsA~ said...

hmm...
ko nk tlong aku buang brg2 yg aku x gune g ke kakijln?
bleh gak tuu..
haha..
mmndgkn ko yg bgi idea ni,aku nk ko yg uruskn sumenye ekk..
aku tlng tgk je..
kih2..

nurain said...

oh..aku suka membuang..xperlu nak simpan kalo xd guna

kikis perasaan yg ia leh diguna pda masa depan~

misz benida said...

ishhh...
syg kot nk buang cm 2 je..
nk2 lgi yg bnyak knangannye..
mmg la dh trsemat kt hti,tpi..
xsnggup ku mmbkar kngan e2..
huhu

Ajwin Ajeera said...

rancangan go!??
mcm tak pnh dgr je..

Nuts said...

ko tau tak..aku bukan takat buang je..aku bakar sekali...kire okla tu kan?

Costa Rica said...

thanks kakijalan.
bro jalan jalan la selalu kat blog CR..
keep in touch
mari meramaikan blog CR..kita conference reramai

.kakijalan. said...

bok: kalau barang kenangan macam tu ko try buang dekat tong sampah depan balai polis.
aku yaki ko mesti dapat kenangan baru yang lagi syahdu.huhu.

madihahzubir: bukan kebumikan la madi. buang je. paham?

aqilah: aku nasihat je. ko nak denga x terpulang kat ko. nak letak kat singapore pun buleh nasihat aku ni ok.huhuk.

neeysa: boleh-boleh. takde hal. janji bayar!

nurain: betul-betul. jadi buanglah barang-barang ko ok?

misz benida: tujuan buang ni sebab nak benda baru. upah la orang buangkan.huhu.

ajwin ajeera: eh. tak penah dga? pukul 7.30 pagi tv2. awin tak bangun lagi kot?hoho.

nuts: ha bagos-bagos. aku pun bakar jugak. kita ada persamaan lah.

costa rica: OK2.JUM PERGI BLOG CR!

nia salina said...

oh pasal tuh die tak buat pape..so i rilek jela

Ajwin Ajeera said...

hahaha
ohh tv2..
tak tgk sgt.
hehe

philoColy said...

ahaaa..
cm xley lak nk buang bnda lme..
byk kngan oh..
hehe..

ain dare to change said...

mmg sayang nak buang barang2 lama.
sometimes ada few items tu kita boleh pakai lagi.
macam baju, kita boleh mix and match.
tp aku pun ada juga buang barang2 lama..kerana menyemak..
hehe..

.kakijalan. said...

nia salina: oh bgus la.

ajwin ajeera: kamu patut tengok. agak menarik tau.
lagi satu bangun la awal pagi.hehe.

philocoly: mesti la banyak kenangan. tapi dalam jiwa da tersemat kan?cey.

ain dare to change: hehe kalau boleh guna lagi takpe la simpan.
tak guna kita buang la untuk yang baru.

MentaRi MaLaM said...

salam...
huhuhu..
kenangan tu je la yg ada untuk mengubt rindu...